Starten met borduren, zo kan jij het ook!

Vroeger als ik in een winkel kwam (vooral voor de C – crisis), moest ik even er aan voelen: aan borduurwerk. Met fijne steekjes, of grove steken. Glimmende pailletten, draden in allerlei kleuren. Borduren, heel tof om naar te kijken. Maar het maken leek me vooral iets voor mensen van mijn oma’s leeftijd. Ondertussen ben ik om, borduren is geweldig!

Het grote thema van FOR KEEPS is dingen een langer leven geven, geen single use, maar FOR KEEPS! Nou liep ik al een paar jaar met een idee om upcycling te combineren met bijvoorbeeld verven of borduren. En midden in deze vreemde binnenzit bubble, bleek het de perfecte gelegenheid zelf eens aan de slag te gaan. Klein starten: borduren op een shirt dat ik al had.

Wat heb je nodig?

Een heel kort lijstje, want ik begin graag simpel:

 1. Een borduurring – om te borduren is het makkelijk als stof vlak is, dus dan span je het in een borduurring. Deze heb ik bij de lokale kringloop gehaald.
 2. Een naald met een niet te kleine opening, anders vind ik het zo’n gepruts om de draadjes erdoor te wurmen.
 3. Borduurgaren – het bestaat uit 6 (of 10) mini draadjes, meestal splits je het op en werk je met bijvoorbeeld 3 draadjes samen.
 4. Pen die uitwasbaar is, deze kocht ik bij Ik ben Iris niet. Zij heeft ook hele leuke setjes om met borduren te beginnen.

Aan de slag!

 1. Kies waarop je wat wil borduren. Ik ben begonnen met een wit shirt, dat leek mij een mooi canvas. Dan zie je de pen, en het garen ook goed. Ik had er zelf niet een liggen, maar kon er een krijgen van Nathalie. Een wit shirt, van linnen.
 2. Kies een ontwerp: teken zelf iets, of trek iets over uit een boek.
 3. Span je stof goed in de borduurring
 4. Doe de draad (3 van de 6) in de naald
 5. Knoop de draad goed vast aan de achterkant van de stof
 6. Start met borduren

En nu?

 1. Geen inspiratie? Kijk voor ideeën op Instagram en Pinterest <3
 2. Foutje gemaakt? Dat kan, er zijn voor mij 2 opties:
  a. Haal het los, en begin opnieuw. Heb ik ook een paar keer gedaan. Beetje irritant misschien van al je werk, maar soms kan het niet anders.
  b. Pas het ontwerp aan – die vrijheid kan je nemen. Het leuke is, je leert er altijd van.
 3. Heel veel plezier!


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.