10 tips voor het kiezen van lievelingen

“Elke paar weken koop ik weer een nieuwe jurk, rok, shirtje, omdat er een nieuwe trend is. En die wil je natuurlijk wel volgen.” Of “Het was zo goedkoop, ik kon het niet laten liggen. maar nou draag ik het niet meer, want het model is er helemaal uit.”

Herkenbaar? Voor mij een paar jaar geleden wel. En nog steeds koop ik af en toe iets, omdat ik het op dat moment heel mooi vind, betaalbaar en dan natuurlijk denk dat ik het heel vaak ga dragen. En precies die items vallen vervolgens tegen: ze worden snel lelijk in de was, het model is eruit, of het zit toch helemaal niet lekker.

De meeste dingen in mijn kast draag ik ondertussen heel vaak, ze blijven lang mooi, en zijn het repareren waard. Hoe zorg je nou dat je meer van die schatten en lievelingen in je kast hebt? Daarvan heb je in totaal minder nodig, waardoor je een positievere impact op de wereld om je heen dan als je steeds wat nieuws koopt.

”Ik geloof je het gelukkigste wordt als je (als het kan) kiest met je hart. Kleding, sieraden, maar ook meubels, en misschien zelfs wel waar je je tijd aan besteed. Je omringen met (nieuwe) schatten en lievelingen die je lang bij je wil houden.”

 

Maar hoe kies je die nou?

  1. HART Kies voor dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Want de dingen waar je met 100% enthousiasme voor hebt gekozen ben je vaak het langste blij mee. Het zal niet voor elke aankoop zo werken, als je bijvoorbeeld haast hebt en je panty is gescheurd wil je gewoon een andere panty. Maar wees dus kieskeurig, dat is een hele goede eigenschap als het op kiezen van lievelingen aankomt.
  2. TIJD Neem de tijd voor een keuze, kom een keer terug. Iets met haastige spoed; denk er een nachtje over na. Of als je meer tijd hebt, probeer het uit: Soms kan je een vergelijkbaar item lenen van een vriendin, of van een kledingbibliotheek. Als je het bevalt, schaf je het aan, zo niet, ben je blij dat je het weer terug kan brengen.
  3. REPAREREN Is het te repareren? Mocht er een keer iets stuk gaan, of mocht je er een keer iets aan willen veranderen (zoals bij deze vintage jurk) dan is het handig als er bijvoorbeeld een reserve knoop bij zit, of dat de stof naden heeft die breed genoeg zijn om een deel iets breder te maken. En ook niet onbelangrijk, is dat het waard. Hoe duur is het item dat je wil kopen, en hoe veel kost het wat je er eventueel aan wil laten veranderen?
  4. 30WEARS Ga ik het 30 keer dragen (voor kleding) De meeste mensen hebben wel iets in hun kast dat ze maar bij 1 gelegenheid hebben gedragen, dat zou jammer zijn van je nieuwe aankoop. Als je dat wil voorkomen is het een heel goed idee je af te vragen: Ga ik dit 30 keer dragen? En wat daarbij heel goed kan helpen:
  5. CAPUPSULE Is het te combineren met wat ik al heb (past het bijelkaar in een caspule / past het bij de rest qua stijl, kleur en vorm) / Is het door met verschillende accessoires te combineren voor meerdere gelegenheden te dragen?
  6. TIJDLOOS Is het ontwerp tijdloos, zodat ik er jaren mee kan doen? Dit kan gaan over het model, of over een print, bijvoorbeeld een tekst erop, franjes eraan, of kraaltjes erop die over een paar maand niet meer hip zijn, en over een jaar zorgen dat je het niet meer draagt. Bij tweedehands items kijk ik heel vaak of ik zoiets er dan af kan halen – heel vaak kan dat, en dan frist het hele item er weer van op!
  7. MATERIAAL Is het materiaal dat lang meegaat en mooi blijft? Dan kan je er een band mee opbouwen. Geen print die heel snel verwassen is, of een vest gaat pillen omdat er ritsen inzitten die tegen de stof aanschuren. Investeer beter in iets dat lang mooi blijft, en volg de wasinstructies goed op! Handle with care
  8. COMFORT Draagcomfort: Zit het ook lekker als het warm wordt (sommige weefsels kan je het extra warm in krijgen) of blijft het mooi zitten als ik ga dansen of fietsen (ik heb van die rokken die heel gezellig omhoog kruipen door een onderrok als ik een eind loop)
  9. VOORBEREIDING Bereid je aankoop voor: maak een lijstje, bekijk welke merken en stijl je al goed bevallen, (of materialen) waar wil je iets kunnen dragen, waarmee wil je het combineren (ik neem soms iets mee dat ik al heb 😀 (of een foto ervan)
  10. KEURMERK heeft het een keurmerk waaruit blijkt dat het milieuvriendelijk is vervaardigd, met respect voor plant/dier/mens zoals GOTS, iof is het ethisch vervaardigd, onder respectvolle werkomstandigheden – zoals Fairtrade? Voor een heel uitgebreid overzicht kan je hier kijken. https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.