9 x T-shirts uit de kast – Deel 5: (ge)dicht op de huid

T-shirts in mijn kast vormen een collectie verhalen. In 9 blogs vertel ik je meer over mijn verzameling. Van blijvertjes naar een post-revival stapel. Over bewuste en onbewuste kledingkeuzes. 

Deze keer een T-shirt wat tot nu toe weinig tot geen functie had. Als in ik heb het weinig gedragen of laten dragen. Daar komt afgelopen herfst dankzij de Pop-up Party van For Keeps verandering in. Zoveel moois bij elkaar gebracht aan: makers, maaktips, materialen en ideeën. En de uitkomst is zeker een nieuw verhaal verhaal. Op een shirt natuurlijk!

Benodigdheden: 

  • borduurgaren & naald
  • (borduur)schaar
  • borduurring (klein)
  • katoenen (bruilofts)zakdoek
  • dubbelzijdige vlieseline 
  • strijkijzer + theedoek
  • inspiratie / Tekst om te borduren
  • Textielpen met uitwisbare inkt om te schrijven

Vertel je verhaal

Voor uitgebreide instructies? Dan ben je bij mij helaas aan het verkeerde adres. Dat zit zo. Laten zien hoe ik iets maak, vind ik niet het belangrijkste van een proces. Wel wil ik je laten zien wat voor mij werkt. En dan nog zit je bij For Keeps sowieso goed. Een tekst of afbeelding kiezen is zeker een belangrijke stap. Welk verhaal jij echt wil vertellen is cruciaal. Kijk, nu dat helder is vertel ik je graag meer daarover.  

Een leuke tekst of plaatje kiezen is zeker de eerste stap, maar welk verhaal wil jij echt vertellen.

#41

Fijn dat ik nu mag bijdragen met shirt #41. Alweer het vijfde exemplaar uit mijn kast. Die ik als vanzelf koppel aan de verhalen die ik met mij meedraag. Dat is ook waar mijn werk over gaat. Inclusief het verwerken van mijn eigen herstory. Eerder kon je  erover lezen in de blog over mijn vrouwenlijn die ik schreef bij shirt #22: The story behind the strawberry print. Waarin ik dit verhaal verweef met mijn borduurwerk. Tijd voor een nieuw verhaal als toevoeging op dit blauwe exemplaar uit mijn kast. 

What’s up met dit exemplaar? 

Niet eens zoveel. Een mooie V-hals. Helemaal van katoen. Donkerblauw is ook zeker mijn kleur. Die gerafelde randjes vind ik zelfs leuk en er is geen schaar aan te pas gekomen. Maar al met al voegt dit weinig toe aan mijn garderobe, want nogal saai. 

Pop-up inspiratie

Het feest bij de Pop-up op de locatie bij KiloKilo Vintage in Utrecht maakt het maken voor mij echt compleet. Inclusief het samen zijn in deze tijd met andere makers. Op een plek lekker dichtbij huis. Inclusief fijne gesprekken, kennis delen en ondertussen bezig zijn met je eigen maakwerk. En de plek om na te gaan wat bij mijn T-shirt past. 

Bordurend schrijven

Het shirt is mee als achtervang naast mijn PoëzieKleed. Na de opening, waar ik twee teksten heb voorgedragen neem ik plaats tegenover iemand die een prachtige bijenkoningin borduurt. Ik zelf begin aan een nieuwe dichtregel, of eigenlijk 1 woord voor vandaag. Het begint al goed: mijn textielpen met uitwasbare inkt vergeten. De rondvraag heeft geen succes en de conclusie is om te borduren zonder eerst met stift te schrijven. Al bordurend ontstaan de letters en ondertussen heb ik een fijn gesprek met mijn buurvrouw van de bij.

Tranen van geluk 

Later op de dag komt Anjolieke van For Keeps met een doekje in haar hand naar me toe. En zegt: “Kijk eens, wat ik op vakantie in Frankrijk daar op de markt vond.” En ze laat me een wit katoenen zakdoekje zien met daarop gekleurde borduursels. Later schaar ik het doekje onder een bruidszakdoek. Of liever een: bruiloftszakdoek (zelf laat ik op zo’n dag of van geluk net zo graag de tranen rollen). 

1+1=2

Het blauwe T-shirt & dit zakdoekje zijn een fantastische match. Ineens is er een nieuw idee geboren, wat ik mag oppakken. Ik hoef er alleen nog maar een passende tekst op te borduren. Door het voordragen heb ik al gauw genoeg een idee wat erop mag komen. Helemaal in lijn met die dag, maar ook met wat ik graag wil uitdragen. En ik ontvang ter plekke ook nog een maaktip over het bevestigen met plakvlieseline (dubbelzijdige) van een van de makers. 

(Ge)Dicht op de huid

Voor de juiste woorden hoef ik niet lang na te denken. De tekst ‘Cosmovisie’ heb ik die ochtend tijdens de opening van de Pop-up Party voorgedragen in het trappenhuis. Het is de eerste tekst en bijdrage van mij bij For Keeps. Een tekst die met me mee is gegroeid en ik afgelopen najaar weer live heb laten horen. Deze woorden zijn met mij meegegroeid of wie weet zelfs al ontkiemt. Woorden zijn net als zaadjes die je plant, die je kunt verzorgen en laten bloeien. Daarmee is deze woordkeuze gemaakt en die ik graag bij me draag.  

Foto’s door Li-shi

Anjolieke bedankt voor deze bijzondere vondst van de Franse bruid. En alles wat je neerzet bij For Keeps. En dankbaar voor iedereen die er die dag bij was. Wat een mooie samenkomst en input. Bij deze het eindresultaat van shirt #41 hier:  

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.