Goed doen

‘Goed doen, hoe doe je dat?’ Deze vraag suddert door tijdens het gesprek dat ik heb met Theo Hesen, initiatiefnemer van #GivingTuesdayNL. We ontmoeten elkaar bij Seats2Meet. Een plek waar ik direct kan nagaan hoe je kapitaal kan inzetten. Het liefst doe ik dat met de sociale variant ervan.

Theo is een van de twee Nederlanders die Giving Tuesday, vanuit Amerika, naar Nederland heeft gehaald. Een initiatief dat is ontstaan uit de #GivingTuesday. Het gebruik om de dinsdag na Black Friday te laten zien dat je iets anders kan doen dan op koopjes te jagen. En als je nog steeds wilt ‘spenden’ dit toch vooral te doen aan een goed doel. Als we elkaar zien, zie ik een breed lachende man in een Afghaanse jas. Via LinkedIn en een telefoongesprek kreeg ik een eerste indruk. En hoorde ik dat Giving Tuesday wat hem betreft gaat over ‘wat meer mensen meer doen voor een ander’.

Klein Protest

Tussen alle buzzzz van werkende, soms met oordopjes afgesloten, medemensen in kan een interview averechts werken. “Je wilt de ander niet storen of afleiden”, zegt Theo terwijl ik hem leidt naar een rustigere plek. Het sociale aspect behartigen is niet alleen aan mij besteed.

We nemen plaats in een rustige hoek van de S2M-locatie. De stoelen had ik al op het oog, totdat op het moment suprême er net iemand, met van die oordopjes in, er plaatsneemt. Ik vraag de medemens of het erg is als ik er een interview afneem. Een klein protest volgt, omdat ook hij met iemand in gesprek is. Ik wijs naar Theo, als in mijn interview is hier en nu. Dan een begripvolle omslag, waarbij ik te horen krijg dat ergens anders verder gebeld wordt.

Gesetteld met een kopje goede koffie vraag ik Theo waar het ooit allemaal is begonnen. Hij begint te vertellen waarover hij als 16-jarige zich zoals druk om maakte:

“Kernenergie en milieu waren toen een hot-issue en ik wilde me dan ook inzetten voor de natuur. Vandaag de dag ga ik graag nog op zoek naar vogels en samen met mijn vrouw naar vlinders. Mijn drive dat het in de wereld niet goed verdeeld is heeft mij gebracht tot werken voor verschillende fondsen en goede doelen. “

Everton Vila-Asah via Unsplash

Waardoor is Giving Tuesday geen gewone dinsdag?

“Tijdens Black Friday kun je cadeautjes kopen, omdat je het voor jezelf of voor een ander leuk vindt. Op 3 december dit jaar kun je er voor kiezen bijvoorbeeld een actie te starten om andere te helpen. Omdat anderen het harder nodig hebben. Tijdens of rondom Giving Tuesday kies je ervoor om iets voor een ander te doen. Het hoeft niet beperkt te blijven tot deze dinsdag, al willen we er wel een hoogtepunt van het jaar van maken.”

Op welke manier is #GivingTuesday interessant voor Nederland?

“Vorig jaar hebben we na Sinterklaas gedacht dat dit ons wel iets lijkt voor Nederland. December is traditioneel de maand waarin goede doelen hard aan de weg timmeren. Doordat we ook een internationaal netwerk hebben zagen we al meerdere keren Giving Tuesday voorbij komen. Toen hebben we naar Amerika gebeld: ‘Dat gaan we hier ook doen.’ En en zij zeiden: ‘Goed idee, jongens!’

Mensen lopen vaak al wel met het idee dat ze iets voor de maatschappij, medemens of dieren willen doen. Maar komen er vaak toch niet aan toe. Dan helpt het als op een dag als deze andere mensen over de hele wereld ook anderen helpen.”

Zie je andere initiatieven eigenlijk als een concurrentie?

“We proberen zoveel mogelijk clubs en organisaties te mobiliseren om iets goeds te doen. Met het visioen dat mensen zo de smaak te pakken te krijgen, dat ze de rest van het jaar ook wat gaan doen. Giving Tuesday is ook geen doel op zichzelf, maar bedoelt om anderen te inspireren en te motiveren. Alles is goed, zolang het maar voor een ander is.”

Is het een tegenbeweging? Zoals bijvoorbeeld ‘Extinction Rebellion’ die acties heeft gepland op Black Friday.

“Zelf heb ik wel een beetje een dwars karakter. Dus als iedereen meedoet aan Black Friday, doe ik juist mee aan Giving Tuesday. We hebben zelf geen organisatie structuur en zien het vooral als een positieve beweging. Je mag gerust shoppen op Black Friday, als je dat leuk vindt. Ook dan kun je gewoon meedoen met Giving Tuesday. Doe dan ook wat voor een ander en niet alleen iets voor jezelf. Er zijn genoeg medemensen die dit hard nodig hebben. Dat geldt zeker ook voor het klimaat en het milieu. Het is vooral een beweging via social media.”

 “We willen ons zeker ook gaan richten op bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn. Door het veel breder te trekken en op de dinsdag na Black Friday zelf aan de bak te gaan buiten hun organisatie om.” 

Goede koffie

Theo heeft er geen weet van dat bij Seats2Meet voor mij veel sociaal kapitaal is ontstaan. De reden dat ik hier afspreek is ook vanwege goede koffie. Gratis, duurzaam geproduceerd en op smaak. Het creëert voor mij de nodige journalistieke onafhankelijkheid. Hij is een man uit de reclamewereld. De marketing en gevoel voor campagnes komt in zijn woorden naar voren.

Foto: Tim Marshall via Unsplash

Wat hoop je nu eigenlijk echt met Giving Tuesday in Nederland te
bereiken?

“Er wordt over jongeren gezegd dat ze niet altijd iets voor een ander over hebben. De tijd vooral besteden op hun mobieltje. #GivingTuesday toont aan dat de jonge generatie zeker wel wat voor een ander over heeft en wat wil doen. Met de # hopen we daaraan een positieve duw te geven. Overigens maakt het niet uit hoe oud je bent om hier aan mee te doen. “

Het is nu nog ons eerste jaar en dus spannend en afwachten hoe dit verloopt. Al hebben we mooie verwachtingen. Zo is in Amerika een kentering te zien, doordat donaties en andere activiteiten op 3 december meer worden en het mooie is de rest van de tijd niet minder. Wat dat betreft gebeurd er alleen maar nog meer goeds in de wereld.

Wat doe je eigenlijk zelf op Black Friday. Zoek je de winkelstraten
nog op?

“Ik ben volop bezig met de voorbereidingen voor Giving Tuesday en zal dat op de dag zelf ook zijn. Er melden zich steeds meer goede doelen en initiatieven aan. Bijna 250 organisaties hebben zich aangesloten. Zelf winkel ik liever trouwens in kringloopwinkels en Marktplaats.

Online live event

Op dinsdag 3 december organiseert mede-initiatiefnemer Jordan van Bergen een online-event over Giving Tuesday in Nederland. Met bijdragen uit Nederland en de rest van de wereld. Op de website van givingtuesday.nl kom een dezer dagen de aankondiging. Het event is dan te volgen via Facebook en YouTube.

Eigenlijk is Giving Tuesday vooral een beweging voor positiviteit. Af en toe met een tegendraadse noot van Theo. Ik neem mezelf voor om geen onnodige zaken te kopen voor de kerst. De Dr. Martens met flinke korting zie ik maar als een goede investering. Op mijn eerste paar heb ik 12 jaar gelopen. Note to myself: investeer in zaken waarvan ik en anderen blij van worden. Mijn voorkeur heeft eigenlijk al een doe-cadeau, omdat herinneringen nog het langste blijven bestaan.

Paniek in de tent

De volgende dag een noodkreet van een vriendin: ‘Help! Afzeggingen tijdens de verhuizing.’ Eigenlijk wilde ik tijd vrij maken voor schrijven, want daar word ik blij van en dit artikel verdient tijd en aandacht. De goede vriendin en ik hebben elkaar ontmoet bij Seats2Meet. Zij stond mij bij aan de bakermat van mijn online verhalen.

De volgende dag sta ik in haar nieuwe huis een kinderbed en tipi-tent in elkaar te zetten voor haar kleine man. Toch een van de leukste klusjes die je kan bedenken tijdens een verhuizing. De ochtend er na een ‘duizend maal dank je wel’ en een filmpje waarop een vreugdekreet van zoonlief bij het zien van de nieuwe kamer, inclusief een duik in de tipi. Als dit goed doen is, dan zit dat voor mij in een klein hoekje van een tipi-tent.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Over Nineke Verhoofstad

Zaken die er toe doen

Mijn werk voor een van de grootste webwinkels in Nederland heeft mij kennis laten maken met Black Friday. Mijn motivatie om bij deze webwinkel te starten was de flexibiliteit die het zou geven. Zo gaf ik in het sollicitatiegesprek aan eerst naar Oerol te gaan voordat ik kon beginnen. Dat werd alleen maar toegejuicht. Een andere reden voor mij was dat er geen blauwe vloerbedekking lag, wat ik pas later aan mijn teamleider voorzichtig vertelde. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren voor een werkplek.

Na mijn werk bij de webwinkel is het tijd voor een nieuwe focus. Om tijd genoeg te nemen voor zaken die mij blij maken en een creatief leven ondersteunen. Schrijven van verhalen valt voor mij daar zeker onder. Voordat ik deze keuze maakte heb ik tijd gespendeerd bij Seats2Meet om te onderzoeken waar ik blij van word. Hier durfde ik het aan om de ninekdote werkelijkheid te maken door er aan de website te werken. Erover te vertellen. Er kennis te vergroten en terug te geven. Door er alleen soms te zijn en prachtige mensen te ontmoeten. En er vanalles zien ontstaan: vriendschappen, een liefdesrelatie, een kinderwens, bedrijfjes, robots, empowerment op allerlei vlakken. Samen naast authenticiteit en kwetsbaarheid.

Fotograaf: Amal el Addouti

Nineke Verhoofstad (Utrecht, 1985): Ik leef in mijn eigen woordenwereld en maak anderen hier deelgenoot van via mijn ninekdote’s. Verder omring ik mezelf met spullen die voor mij waardevol zijn: vintage vondsten of familiestukken, waar ik graag een eigen draai aan geef.

Meer lezen van Nineke kan hier!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.