Hoe vind ik een kleur voor op de muur, die ook goed is voor het milieu?

Het hele huis fleurt er van op! Een frisse kleur op je muur is mooi, maar microplastics in je wasbak niet. Lees in deze nieuwste blog van Frederike over waarom dit zo is, en hoe het anders kan! – Credits header photo David Pisnoy on Unsplash

Microplastics in je muurverf?

Vrijwel alle verf is gemaakt van producten gebaseerd op aardolie. Deze kunststoffen komen als microplastics in het milieu. Dit gebeurt vooral door het spoelen van kwasten en rollers na het verven. Die microplastics verdwijnen ze in ons afvalwater. Ook door verwering of bij het schuren van verflagen komen microplastics vrij. Die komen vooral in de grond, behalve bij jachthavens en scheepswerven waar ze in het open water terecht kunnen komen. In Nederland ontstaan jaarlijks circa 790 ton microplastics uit verf.

De effectiviteit om microplastics uit het water te zuiveren varieert per type waterzuivering. Er worden cijfers tussen 53 tot 84% gepubliceerd. De sector geeft zelf aan een groter deel van de microplastics te verwijderen, maar heeft geen onderzoek gepubliceerd. Een deel van deze microplastics blijft dus in ons drinkwater.

Ter vergelijking: microplastics uit kleding:

Bij het wassen van synthetische kleding komen microplastics vrij die via het spoelwater ook in het riool verdwijnen. In Nederland is dat naar schatting jaarlijks 110 ton aan microplasticvezels. Ook de uitstoot van microplastics in cosmetica is vele malen lager dan die van verf in Nederland.

Wat kan je er zelf aan doen?

  • Spoel verf op waterbasis nooit door het riool. Ondanks de waterbasis is het een chemisch product en moet het als chemisch afval behandeld worden.
  • Ga je grote oppervlakken schuren? Zorg voor een schuurmachine die het vrijgekomen stof goed opvangt.
  • Kies voor verf gemaakt van natuurlijke grondstoffen in plaats van plastic toevoegingen. Er zijn tegenwoordig veel merken die goede muur- en lakverven gemaakt van plantaardige ingrediënten aanbiedt. Zoals:

Fairf duurzame verf

Duurzame verf & lak op waterbasis met een plantaardig bindmiddel, met hele mooie kleuren, meer lezen kan hier, of bekijken via de link hieronder.

Greenpaints

“Wij willen met ‘groenere’ verf de wereld een stuk mooier en duurzamer maken. Dit sluit aan bij de verandering in de samenleving. Mensen gaan bewuster en gezonder leven en staan dichter bij de natuur. Ons uitgebreide assortiment duurzame verf, natuurlijke verf en onze biobased en minerale verven en beitsen sluiten hier perfect op aan.” Wil je meer lezen over Greenpaints? dat kan hier

Foto van website Greenpaints

Pure paint

Traditioneel Zweedse verf op basis van lijnolie en natuurlijke pigmenten. Lees er meer over op hun website

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Frederike Noppers over CAMBIO Sustainability

De nieuwe economie vandaag toegepast: In een wereld met eindige voorraden voedsel en grondstoffen is onbeperkte groei niet vol te houden. Ik ben er van overtuigd dat de manier waarop wij nu produceren, consumeren en samenleven niet langer houdbaar is. Tijd om de juiste waarde toe te kennen aan grondstoffen en mensen! Daarom ben ik bevlogen over de transitie naar de nieuwe economie: duurzaam, circulair & inclusief. Ik zet mij dagelijks in om bedrijven, overheden en particulieren te helpen een positieve impact op de wereld te maken.

Meer lezen en zien over CAMBIO Sustainability kan hier!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.