Welk boek veranderde jouw blik op de wereld? 4 x leesvoer met blijvende impact getipt door kenners

Er komt bijna elke weer een nieuw boek uit over over duurzaamheid, bewustwording, minimalisme, slow fashion. Welk boek raden andere mensen aan voor conscious inspiration? Welk boek veranderde hun perspectief van fast naar slow? 4 tips van Linda, Frederike, Nineke en Anjolieke

De Verborgen Impact van Babette Porcelijn – Tip van Linda

De Verborgen Impact is mijn ultieme duurzaamheidsbijbel. Met heldere teksten, infographics én effectieve oplossingen heeft dit boek mij met afstand het meest geïnspireerd tijdens mijn duurzame zoektocht. 

Babette Porcelijn schreef het boek op basis van uitgebreid onderzoek en maakte hiermee een top 10 van onderwerpen die de meeste impact veroorzaken. De opvallende winnaar: spullen. Maar ook vlees, wonen en autorijden hebben veel impact. De impact van vliegen schiet omhoog als je vaker of intercontinentaal vliegt. Aan de hand van een aantal case studies wordt het inzichtelijk waar onze impact precies zit, want een groot deel vindt buiten ons zicht plaats in het buitenland. 

Het fijne aan het boek is dat Babette vooral ook laat zien hoe je je impact effectief kan verkleinen. En zoals ze zelf zegt: als je de grote dingen aanpakt, kun je relaxen op de details.

In navolging van het boek reken ik jaarlijks opnieuw mijn impact uit om mijn vooruitgang te meten. Ik ben vegetariër geworden, afgekickt van mijn vliegverslaving en koop bijna niets nieuws meer, maar eet lekkerder, reis leuker en neem af en toe een warm bad. Bijna vier jaar later kan ik oprecht zeggen dat dit boek mijn leven verrijkt heeft.

Meer over Linda & Zaailingen

Linda schrijft op zaailingen.com over haar zoektocht naar een duurzamer leven. Hierbij zoekt ze vooral naar de meest effectieve manier om verschil te maken en hoopt ze anderen te motiveren om mee te doen.

Let my people go surfing van Yvon Chouinard. Tip van Frederike

Let my people go surfing verteld het inspirerend verhaal van de man die Patagonia heeft opgericht over hoe hij zijn wensen om voor de natuur te zorgen combineerde met het opzetten en uitbouwen van een groot bedrijf en groot merk.

Frederike Noppers over CAMBIO Sustainability

De nieuwe economie vandaag toegepast: In een wereld met eindige voorraden voedsel en grondstoffen is onbeperkte groei niet vol te houden. Ik ben er van overtuigd dat de manier waarop wij nu produceren, consumeren en samenleven niet langer houdbaar is. Tijd om de juiste waarde toe te kennen aan grondstoffen en mensen! Daarom ben ik bevlogen over de transitie naar de nieuwe economie: duurzaam, circulair & inclusief. Ik zet mij dagelijks in om bedrijven, overheden en particulieren te helpen een positieve impact op de wereld te maken.

Meer lezen en zien over CAMBIO Sustainability kan hier!

Hoera het wordt ingewikkeld! Omgaan met de complexiteit van morgen door Ronald van den Hoff. Tip van Nineke

Als schrijver lees ik veel. Er zijn dus ook regelmatig boeken die mij een nieuw perspectief geven. Op dit moment denk ik daarbij aan deze 3 titels:

  1. Hoera het wordt ingewikkeld! Omgaan met de complexiteit van morgen door Ronald van den Hoff. Volgens de website Essentieel leesvoer voor iedereen die het leven graag simpel houdt. mindset boek waarin o.a. oprichter van Seats2meet pleidooi houdt voor digitale samenleving. Benieuwd naar de onderbouwing. Ideeën die ik zelf erover krijg. Kreeg dit boek via een vriendin.
  2. Hoe het voelt om van kleur te zijn door Simone Atangana Bekono. Dit boek sluit aan bij het thema van FOR KEEPS voor de maand februari: Kleur. Alleen gaat dit boek dan over diversiteit. Plus mijn schrijfdocent werkte eraan mee. Eigenlijk voor mij verplichte kost. 😆
  3. Voor liefde klik F door Renate Dorrestein. Dit lees ik als voorbereiding op een voordracht over het thema liefde. Pure inspiratie.

Over Nineke en Ninekdote

Nineke Verhoofstad (Utrecht, 1985): Ik leef in mijn eigen woordenwereld en maak anderen hier deelgenoot van via mijn ninekdote’s. Verder omring ik mezelf met spullen die voor mij waardevol zijn: vintage vondsten of familiestukken, waar ik graag een eigen draai aan geef.

Meer lezen van Nineke kan hier!

Weg ermee door Dennis Storm. Tip van Anjolieke

Ergens vind ik het een beetje raar, allemaal boeken kopen om te leren hoe weinig je echt nodig hebt. Om gelukkig te zijn, om rust te krijgen, om eindelijk echt van het leven te kunnen genieten. Na Marie Kondo – Spark joy, dat ik alleen digitaal had, was dit dan ook het eerste boek over minimaliseren dat ik in print kocht. En dit boek is dat zeker waard. Om aanwezig te zijn (bij mij letterlijk op mijn nachtkastje te liggen) en me te herinneren aan waarom je heel gelukkig kan zijn met minder. De stijl vond ik ook een verademing, niet te praktisch en niet te zweverig. Recht door zee, weinig poespas. Dit boek geeft mij precies de helderheid over het waarom van minimalisme die ik af en toe nodig heb.

Over Anjolieke en FOR KEEPS

FOR KEEPS wil mensen uitnodigen langer te genieten van wat ze hebben. Het tegenovergestelde van NIEUW en MEER spullen is niet SAAI en STILSTAAN maar nieuwe avonturen met dezelfde kleren en koffer. Ken je die vakantiemodus, waarbij je dat shirt na een nieuw avontuur alleen maar leuker vindt? precies. Daar gaat het om. Niet om nieuwe spullen maar om nieuwe avonturen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.