Kies voor een lieveling <3 Tien tips voor hoe je de beste keuzes maakt

Kijk dan hoe blij! Precies dat gevoel wil je hebben als je een nieuwe lievelingsjurk, lievelingstrui, lievelingsketting (of een willekeurige lievelings) draagt. Op de foto hier staat Belinda van Macnas, zij was mee met de laatste shop route, en ze werd helemaal enthousiast bij No Vintage Phobia van een nieuwe lievelings.

Een kast vol lievelingen

Wat heb ik nou het liefste? Een kast, of eigenlijk zelfs een leven vol lievelingen. Schatten die je lang (of in ieder geval langer dan 1 seizoen 😉 bij je wil houden. Duurzame items, met een positieve impact door de lange levensduur, omdat je niet steeds iets nieuws hoeft te kopen. En waar je, net als bij een vriendschap, een band mee op kan bouwen <3.”

Maar hoe kies je een lieveling? 10 tips

1. HART

Kies voor dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Want de dingen waar je met 100% enthousiasme voor hebt gekozen ben je vaak het langste blij mee. Het zal niet voor elke aankoop zo werken, als je bijvoorbeeld haast hebt en je panty is gescheurd dan wil je gewoon een andere panty. Maar wees dus kieskeurig, dat is een hele goede eigenschap als het op kiezen van lievelingen aankomt.

2. TIJD

Neem de tijd voor een keuze, kom een keer terug. Iets met haastige spoed; denk er een nachtje over na. Of als je meer tijd hebt, probeer het eerste eens uit. Soms kan je een vergelijkbaar item lenen van een vriendin, of van een kledingbibliotheek. Als je het bevalt, schaf je het aan, zo niet, ben je blij dat je het weer terug kan brengen.

3. REPAREREN / RELOVE

Is het te repareren? Mocht er een keer iets stuk gaan, of mocht je er een keer iets aan willen veranderen (zoals bij deze vintage jurk) dan is het handig als er bijvoorbeeld een reserve knoop bij zit, of dat de stof naden heeft die breed genoeg zijn om een deel iets breder te maken. Kijk hier voor wat ideeen.

“Tot over mijn oren was ik. Oke, dat is wat overdreven, maar ik was wel een beetje verliefd op deze jurk bij @novintagephobia. De stof glansde heel subtiel, was precies mijn lievelingskleur, en erop stonden hele mooie vlinders die me deden denken aan mijn moeder haar jurken uit de jaren 70. Ik was verkocht. Enige punt was dat de jurk voor geen meter zat, bij mij leek het meer een soort badjas. Hij was te lang aan de onderkant, en de mouwen waren geen mooi model. Maar daar was gelukkig iets aan te doen met help van een expert. Annelies van Per Abuijs heeft er mijn nieuwste lievelingsjurk van gemaakt <3 Hoe bijzonder is dat!”

4. 30WEARS

Ga ik het 30 keer dragen? De meeste mensen hebben wel iets in hun kast dat ze maar bij 1 gelegenheid hebben gedragen, dat zou jammer zijn van je nieuwe aankoop. Als je dat wil voorkomen is het een heel goed idee je af te vragen: De 30wears rule – Ga ik dit 30 keer dragen? En wat daarbij heel goed kan helpen:

5. CAPSULE

Is het te combineren met wat ik al heb (past het bij elkaar in een capsule, past het bij de rest qua stijl, kleur en vorm). Is het door met verschillende accessoires te combineren voor meerdere gelegenheden te dragen?

6. TIJDLOOS

Is het ontwerp tijdloos, zodat ik er jaren mee kan doen? Dit kan gaan over het model, of over een print, bijvoorbeeld een tekst erop, of franjes eraan die over een paar maand niet meer hip zijn, en over een jaar zorgen dat je het niet meer draagt. Bij tweedehands items kijk ik heel vaak of ik zoiets er dan af kan halen – heel vaak kan dat, en dan frist het hele item er weer van op!

7. MATERIAAL

Is het item van een materiaal gemaakt dat lang meegaat en mooi blijft? Dan kun je er een band mee opbouwen. Geen print die heel snel verwassen is, of een vest gaat pillen omdat er ritsen inzitten die tegen de stof aan schuren. Investeer beter in iets dat lang mooi blijft, en volg de wasinstructies goed op! Handle with care.

8. COMFORT

Draagcomfort: Zit het ook lekker als het warm wordt (sommige weefsels kun je het extra warm in krijgen) of blijft het mooi zitten als je bijvoorbeeld gaat fietsen of dansen?

9. VOORBEREIDING

Bereid je aankoop voor: maak een lijstje, bekijk welke merken en stijl je al goed bevallen, (of materialen) waar wil je iets kunnen dragen, waarmee wil je het combineren?  Ik neem soms iets mee dat ik al heb 😀 of een foto ervan.

10. KEURMERK

Ken je het verhaal? Wat is het voor merk, is het ambachtelijk gemaakt of lokaal gemaakt? Heeft het een keurmerk waaruit blijkt dat het milieuvriendelijk is vervaardigd, of bijvoorbeeld vegan, of onder respectvolle werkomstandigheden – zoals Fairtrade? Voor een heel uitgebreid overzicht kan je hier kijken.

Een leven vol lievelingen

De 10 punten gaan over kleding, accessoires. Maar je kan deze keuzes ook gebruiken voor alle andere categorieën, zoals meubels en tijd. Vul je leven met niets dan lievelingen (voor zo ver dat kan.)

Wat zijn jullie tips?

__________________

Deze blog was geschreven voor FOR KEEPS collective, en staat ook nog op die website. Begin van deze week hebben we nieuwe plannen gelanceerd, meer daarover kan je hier lezen. De FOR KEEPS site blijft nog even in de lucht, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan de nieuwe site. We gaan snel meer delen over de lancering en nieuwe plannen! Wil je daarvan op de hoogte blijven, check dan hier <3

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.