Lampenkaptocht

Nu de zon mijn huis twee seizoenen negeert is goed licht welkom. Ik ontmantel een lamp die tien jaar mee is verhuisd en neem afscheid van de donkere kap. De overgebleven lampenvoet geef ik een kleurtje. Deze komt straks weer compleet in de overvloedhoek. Een woonkeuze mede mogelijk gemaakt door feng shui.

De zoektocht naar een nieuwe lampenkap begint op een locatie met een groot aanbod van tweedekans spullen. Het is ook een woon- en werkplek voor mensen die herkansen op een ander leven. De chauffeur van een model buurtbus zet me net voor de dichtstbijzijnde bushalte af, zodat ik alleen hoef over te steken. De houtwerk-huisjes hier lijken uit een pretpark. Een kasteel verderop is een bekende attractie, maar voor mij onzichtbaar. Op de weg die ik bewandel passeer ik een meneer die me al zwaaiend dirigeert naar het eindpunt. Aangekomen bij het terrein zie ik gebouwtjes vol met spullen. Bij de eerste staat een vriendin in de rij voor de nog dichte deuren. De bezoekers lijken een sport te maken van ongeduld. Ze staan in de startblokken voor de eerste blik in de hal.

Zodra de deur wordt geopend is het dringen geblazen. Net als in een rij bij een gewilde achtbaan. De stroom koopjesjagers gaat op jacht. Het gedrang om de overvloed aan spullen heen zorgt ervoor dat ik liever vertrek. Dan is er ineens een lamp inclusief voet. De lampenvoet schroef ik samen met behulp van de vriendin eraf. Tevreden over wat ik thuis al heb staan. Met de kap meld ik me bij de kassa. De man erachter noemt de prijs. Het gevraagde muntgeld overhandig ik hem. Op de terugweg naar de bus passeer ik weer de zwaai-over-meneer, die ons nu ook de juiste richting wijst. Ik vertel hem dat ik ben geslaagd. Hij feliciteert mij. Een overvloed aan vriendelijkheid.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Nineke Verhoofstad (Utrecht, 1985): Ik leef in mijn eigen woordenwereld en maak anderen hier deelgenoot van via mijn ninekdote’s. Verder omring ik mezelf met spullen die voor mij waardevol zijn: vintage vondsten of familiestukken, waar ik graag een eigen draai aan geef.

Meer lezen van Nineke kan hier!

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.