Welke duurzame keuzes maak je op de dag van je leven? de impact van je ring

Oktober was Frederike Noppers de gids voor FOR KEEPS, en jullie hadden nog 1 blog tegoed, dus op de valreep, het laatste blog van Frederike. Frederike werkt als adviseur en projectmanager duurzaamheid. Met haar bedrijf CAMBIO Sustainability helpt ze ondernemers hun duurzame ambities te behalen. Daarnaast is ze trainer voor de Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Als je van zoveel dingen in je leven weet wat de impact is, en je wil zo duurzaam mogelijk leven. Hoe ziet de dag van je leven er dan uit?

 

Een duurzame bruiloft!

Vorig jaar zijn Frans en ik getrouwd en dat wilden wij ook graag zo duurzaam mogelijk doen. We hebben de meeste dingen verantwoord kunnen inkopen zoals de catering, trouwpak en de uitnodigingen. Ook hebben we veel spullen hergebruikt en na de bruiloft weer doorgegeven.

 

Fotograaf Henk Hennuïn

Een paar van de dingen die we gedaan hadden:

  • De uitnodiging heb ik zelf ontworpen en laten drukken bij Weloverecycled
  • Duurzame locatie & catering: Stayokay Rhijnauwen
  • Pak van Dutch Spirit (zie de foto hierboven) Dit is een volledig duurzaam trouwpak gevoerd met de Sustainable Development Goals. Frans draagt het nu overigens gewoon naar zijn werk, dus dat was zeker geen aankoop die maar 1 keer wordt gebruikt.
  • Bloemen van Bloemkracht8 geplukt in hun tuinen op 3 landgoederen uit de regio, waaronder Rhijnauwen waar we getrouwd zijn (zie de foto in de header)
  • De bedankjes voor de gasten en onze getuigen en ceremoniemeesters zijn gemaakt door AltijdWerkplaats, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan circulaire en groene projecten werken, waaronder het upcyclen van producten zoals onze geschenken.
Fotograaf Henk Hennuïn

Ringen voor altijd

Het mooiste voorbeeld van duurzaam en circulair inkopen is onze trouwringen. Toen mijn opa en oma 40 jaar getrouwd waren heb ik samen met mijn opa een broche uitgezocht die hij mijn oma cadeau gaf. Deze heb ik geërfd toen ze beiden overleden waren. Hun liefde voor elkaar was altijd een voorbeeld voor mij en ik wilde graag dat de broche zou dienen als inspiratie of onderdeel zou worden van mijn trouwring.

We gingen op zoek naar iemand die voor ons ringen kon ontwerpen en kwamen er achter dat hergebruik van oude sieraden vaker voorkomt. We kwamen in contact met Jacqueline Rodenburg die onder de naam SPOENK Goudsmit sieraden op naam maakt. We hebben samen een ontwerp gemaakt. Voor de ringen is goud van sieraden van Frans’ oma en de mijne gebruikt en de broche heeft een centrale plek in het ontwerp gekregen. Het hergebruik van goud heeft een symbolische betekenis, goud uit beide families is samengesmolten om een nieuwe verbintenis aan te gaan. Maar door grondstoffen opnieuw te gebruiken heb je ook positieve impact op de aarde.

Foto van Spoenk

De impact van een gouden trouwring

Er worden hele giftige stoffen zoals cyanide en kwik gebruikt om goud te winnen. Deze stoffen komen via afvalwater in de grond en de rivieren en leiden tot ernstige vervuiling van de flora en fauna en ontbossing. Ook het opgraven van de ertsen verandert het landschap indringend. Hele dorpen en bossen verdwijnen om plaats te maken voor de goudmijnen. Tot slot is ook het energieverbruik van het bewerken van goud is groot. Door 1 ring te laten maken uit vintage goud in plaats van nieuw goud bespaar je de volgende impact:

Oftewel, voor het maken van 1 ring van 9 gram 18 karaat goud is nodig:

 • Tot 6 weken arbeid – soms van een kind – om het goud te winnen
 • 2000 liter water
 • Voldoende energie voor 1 maand stroom voor een 4-persoonshuishouden
 • 20 ton afval: 3 Afrikaanse olifanten in gewicht

 

Spoenk; sieraden met een positieve impact

Niet alleen de winning en bewerking van goud heeft een grote impact op de natuur. Dat geldt voor vele grondstoffen en hoe schaarser de grondstof is, hoe vervuilender de manier om deze te winnen. Naast vintage goud, kan je daarom ook goed kiezen voor vintage edelstenen.

Foto van Spoenk

SPOENK werkt graag met stenen uit oude sieraden, met als grote favoriet de bolsjewiek. Bolsjewieken zijn diamanten geslepen in Rusland in de 19e eeuw en meegesmokkeld naar West-Europa door de Russische adel die tijdens de Russische revolutie het land uit vlocht. De stenen werden verkocht om in hun levensonderhoud te voorzien, en veel gebruikt in sieraden in het begin van de vorige eeuw. De combinatie van de bijzondere, ambachtelijke slijpwijze en de manier waarop de stenen wat ‘zachter’ gaan ogen door de tijd, maakt dat de bolsjewiek heel mooi sprankelt en er wat minder kunstmatig uitziet dan moderne diamanten.

Foto van Spoenk

Een vintage steen is goedkoper dan een moderne en uiteraard een stuk duurzamer. Als er dan ook nog een mooi (persoonlijk) verhaal aan zit, maakt het je nieuwe sieraad heel bijzonder. En heb je geen edelstenen in de familie zoals ik? Dan kan Jacqueline ook vintage stenen op zicht laten komen en kan je samen een sieraad ontwerpen.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Over Spoenk Goudsmit

Foto van Spoenk – ketting met zilveren domtoren

Jacqueline Rodenburg
SPOENK Goudsmid
Sieraden • Parels • Of • Edelstenen • Naar • Keuze

info@spoenk-goudsmid.nl
www.spoenk-goudsmid.nl

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.