Join the Patchwork workshop | upcycle edition

Op zaterdag 20 november vindt de Upcycle Party plaats van +confetti en Kilo Kilo Vintage in de Kilo Kilo winkel aan de Steenweg in Utrecht. Check de upcycle collectie, leer repareren of upcycelen bij een workshops of kom langs voor inspiratie om je oude kleding klaar te maken voor een nieuw feest. Je oude trui +confetti – Join the upcycle party! We hebben een paar inspirerende workshops op de agenda over hoe je jouw oude kleding met oud textiel een nieuw leven geeft. Meer weten over de andere workshops? Check deze post!

Patchwork workshop | upcycle edition

Leer zelf patchwork naaien op de naaimachine. We gaan aan de slag met een sweater of spijkerjack en met patchwork. De sweater nemen we als uitgangspunt en daarop maken we een toffe patchwork voorkant of achterkant. We patchworken met geometrische stukken textiel, vierkantjes en driehoeken, die je zelf aan elkaar naait om een mooi patroon te maken. De lapjes voor het patchwork zijn allemaal van afgedankte kleding. Dan naaien we deze patchwork lap vervolgens op de voorkant of achterkant van je sweater of spijkerjack. 

De workshop wordt in 2 rondes gegeven, ga hierheen om een kaartje te bestellen!

Tinka, kan je wat over jezelf vertellen, en wat je doet?

Ik ben Tinka en ik geef naailes, vaak met een duurzame insteek, met een focus op upcycling en werken met bestaand materiaal. In mijn lessen werkt iedereen aan een eigen naaiproject, van simpele reparaties of verstelklusjes tot werken met een naaipatroon en een oud gordijn. In mijn les ervaren cursisten zelf hoeveel tijd en vaardigheden er nodig zijn om zelf kleding te maken van een lap stof, dat valt niet te rijmen met de prijzen bij de grote modeketens. Dat bewustzijn ontstaat vaak pas echt wanneer je zelf kleding gaat maken en alle stappen van a tot z doorloopt. Ik probeer in mijn lessen de cursisten kennis mee te geven over de problemen in de mode industrie. Maar even belangrijk vind ik dat ze er plezier in hebben, want zelf kleding maken is gewoon hartstikke leuk! 

Waarom vind je het belangrijk kleding een langer leven te geven?

Ik ben sinds 2018 vrijwilliger bij Kringloopwinkel Wawollie, waar ik elke week geconfronteerd wordt met de kledingberg. In het magazijn liggen de zakken met kledingdonaties tot aan het plafond opgestapeld. De ‘berg’ is voor sommige mensen deprimerend, het idee dat dit allemaal afgedankte kleding is, en soms nauwelijks gedragen. En daarbij de realisatie dat het probleem nog veel groter is, want wij zijn niet eens de enige kringloopwinkel in Utrecht, laat staan Nederland, laat staan alle westerse landen. Maar eerlijk gezegd haal ik een deel van mijn motivatie uit de kledingberg.

Ik denk dat we allemaal weer terug moeten naar een maatschappij waarin kleding geen wegwerpproduct is, waar we kleding repareren, hergebruiken, doorgeven of zelfs helemaal zelf onze eigen kleding maken. De kledingberg is voor mij een uitnodiging voor creativiteit! Als je eens anders kijkt naar kleding, dan zijn het ook maar losse lapjes textiel, en daar kan je van alles van maken. Op naar een DIY Revolutie!

Tentoonstelling

Over dit onderwerp heb ik op dit moment een tentoonstelling in Museum De Lakenhal in Leiden, als deel van de expositie: If things grow wrong. Duurt nog tot 20 februari 2022, het is zeker een aanrader om te bezoeken! En je kunt zelfs tijdens een aantal weekenden naaiworkshops volgen van mij, middenin het museum. Check de site: https://ifthingsgrowwrong.lakenhal.nl/


Contact

Mensen kunnen mij bereiken via insta of gewoon een mailtje naar tinkavanderkooij@gmail.com. Mochten ze ook op naailes willen! Meer kan je lezen op haar instagram (linken naar https://www.instagram.com/tinkataart/) of op de website van Parnassos (linken naar https://www.uu.nl/parnassos/cursussen/beeldend😉

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.